Blog

Pressiteade: Tallinnas toimus kõrgetasemeline küberturvalisusele pühendatud konverents

Teisipäeval toimus Tallinnas (Vaba Laval) küberturvalisusalane konverents “Redefining IT Security”. Konverentsi korraldajaks oli Bytelife Solutions - Eesti üks juhtivaid IT infrastruktuuri ja turvalahenduste pakkujaid.

Konverentsi avas BHC Laboratory juhatuse liikme Lauri Almanni poolt modereeritud paneeldiskussioon teemal “Ebaturvalisest maailmast veelgi ebaturvalisemasse maailma”, kus osalesid Siseministeeriumi asekantsler Hannes Kont, Riigikogu liige Jürgen Ligi ning NATO Küberkaitse Oivakeskuse direktor Sven Sakkov. Diskussiooni käigus kõlama jäänud mõtetest väärib esiletoomist teatud paradigma muutus maailmas.

Konverentsi avapaneelist osavõtjad leidsid ühiselt, et tänast Euroopa julgeolekuolukorda on viimase aasta jooksul mõjutanud Ühendkuningriigi otsus lahkuda Euroopa Liidust ning Donald Trumpi valimine USA presidendiks, samuti kogu maailmas pead tõstev populism ja ISIS-e esiletõus.

Konverentsipäeva ülesehitus järgis ühe küberrünnaku anatoomiat erinevate protsessis osaliste vaatenurgast. Päeva jooksul rullus osalejate silmade ees lahti üks küberrünnak, mida saatsid erinevate välisesinejate elulised näited.

Aare Reintam NATO Küberkaitse Oivakeskusest, kes oli esinejaks küberkaitseõppustele pühendatud plokis, tõi oma ettekandes välja, et häkkimine on tänapäeval muutunud üli-lihtsaks, alustades IP valvekaameratest ja lõpetades isegi kaupluste võrku ühendatud külmlettidega. Selles kontekstis on oma küberturvaalase teadlikuse arendamine ning teadmiste testimine muutunud elulise tähtsusega ettevõtmiseks.

Organisatsioonide küberhügieeni testimisele suunatud plokis tõdes Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Ingvar Pärnamäe, et viimase aasta jooksul on küberrünnete hulk suurenenud 60% ning valdavalt tulenevalt need riikide, mitte eraisikute poolt. Samas avastatakse sellised ründed keskmiselt alles 6 kuu pärast.

Penetrarion testidele pühendatud plokis avas AB Magnusson vandeadvokaat Sille Lehtsaar uute isikuandmete kaitse regulatsioonide mõju meile kõigile.

Päeva viimane plokk oli mõeldud ilmestamaks organisatsioonide vajadust oma infosüsteeme küberturva-alasest seisukohast jälgida, sest ainult sellisel juhul on võimalik saada aru, kes või mis teie süsteeme tõeliselt ohustab.

Päeva kokkuvõtvas keynote ettekandes rääkis Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor Taimar Peterkop, kuidas näeb küberkaitse valdkonda selle eest riigi tasandil vastutava ameti juht.

Aasta 2016 oli kindlasti küberkaitse teema comeback aasta peavoolumeediasse - aasta vältel oli palju juttu lunavaraga seotud teemadel, samas ei ole Eestit alates 2007. aastast suuremaid küberrünnakuid tabanud. Seda isegi sõltumata faktist, et meie avaliku sektori digitaliseeritus on teistest riikidest valdavalt ees. Samas on viimastel kuudel maailmas toimunud nii mõndagi - viimati USA presidendivalimistega seonduv, suurenenud krüpto lunavara nõuded jms.

Kõlama jäi mõte, et küberturvalisuse aluseks on teadlik kogukond ning koostöö era- ning avaliku sektori vahel.

Lisainfo: Kristjan Põldre, +372 504 310, kristjan.poldre@bytelife.com

Seotud postitused: